Loek Radix treedt terug bij Chemelot

29 augustus 2024|Nieuws

Loek Radix, Chemelot Executive Director, en Pieter Boon, voorzitter Raad van Toezicht Stichting Chemelot, maken bekend dat de heer Loek Radix per 1 oktober a.s. van zijn welverdiende pensioen gaat genieten.

Na een periode van vijf jaar als Chemelot Executive Director en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd is het tijd voor het volgende hoofdstuk in zijn leven.

Loek Radix: “Het is en blijft een eer en voorrecht om als Chemelot Executive Director de afgelopen vijf jaar mede vorm te hebben gegeven aan de opgaves waar Chemelot voor staat”.

De Raad van Toezicht (RvT) is in een ver gevorderd stadium met betrekking tot de opvolging van de heer Radix. Hierover volgt op een later tijdstip meer.

Loek Radix: “Na vijf intensieve jaren vind ik dat het tijd wordt voor een nieuwe generatie om richting en uitvoering te geven aan het toekomstbestendig maken van deze prachtige site. Een site waar Limburg, maar zeker ook Nederland niet omheen kan. Vanuit de haarwortels geïntegreerd in de industrierevolutie, de transitie van mijnbouw naar chemische industrie en nu naar de volgende belangrijke stap: een circulaire site. De private partijen op Chemelot zijn in 2017 samen begonnen om als één Chemelot naar buiten te treden en elkaar nog meer te vinden. Dit is zeker gelukt en heeft dit jaar geresulteerd in een gezamenlijke visie om uiterlijk in 2050 als eerste chemische site klimaat neutraal en circulair te zijn. In dit proces hebben we uitstekend samen kunnen werken met provincie, onze buurgemeenten, maar zeker ook de bewoners van de buurgemeenten. Omdat deze transformatie de komende jaren verdere intensieve afstemming met veel partijen en overheden vraagt, is dit het moment om een stapje terug te doen. Gegeven mijn leeftijd is dit zowel voor mij als voor de site het goede moment om het stokje over te dragen aan de volgende generatie”.

“Ik zal me de komende tijd nog volledig richten op de uitvoering van onze strategie en de lopende afspraken, maar zeker ook op de voorbereidingen om een soepele overdracht aan de nieuwe Chemelot Executive Director zeker te stellen”.

Radix kwam in 2019 als Executive Director bij Chemelot en heeft belangrijke stappen gezet om Chemelot toekomstbestendig te maken, een duidelijke visie te formuleren en te implementeren richting een energie-neutrale en circulaire site uiterlijk in 2050.

Pieter Boon, voorzitter RvT Chemelot: “We respecteren de beslissing van Loek en zijn hem enorm dankbaar voor zijn langjarige inzet om met hart en ziel het ecosysteem Chemelot te transformeren naar een klimaat neutrale site. Waardering spreken we ook uit voor zijn grote betrokkenheid de afgelopen jaren. Met zijn commitment en kennis is Chemelot nu gepositioneerd als de chemische site die een koploperpositie in Nederland gerealiseerd heeft om uiterlijk in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dankzij de inzet, kennis en visie van de heer Radix kunnen we als Chemelot de volgende stap zetten en weten we dat de fundamenten voor een toekomstbestendige, energie-neutrale en circulaire site stevig zijn”.