• NL
  • EN
  • Chemelot circulair, de routekaart

    Chemelot bestaat in 2026 100 jaar en is gesitueerd op het terrein van de voormalige staatsmijn Maurits in Geleen. Het is onze ambitie om uiterlijk in 2050 de eerste circulaire chemie- en materialensite van Europa te worden. Als het ergens lukt, dan is het hier.

    Dankzij de verbondenheid van fabrieken en de grote stappen die we zetten in de transitie naar hernieuwbare grondstoffen zoals hergebruik van afval en biomassa. En door de unieke combinatie op Chemelot van het industriepark met zijn 60 fabrieken en de Brightlands Chemelot Campus, met in totaal ruim 200 bedrijven en kennisinstellingen die werken aan innovaties op het gebied van circulaire materialen en duurzame chemie. Zonder chemische basisindustrie, zonder Chemelot, is er geen welvaart en welzijn in Europa. Onze producten vormen de kurk waarop de economie drijft. Daar is lang niet iedereen zich van bewust.

    Hier worden grondstoffen gemaakt die nodig zijn voor de productie van heel veel spullen die je dagelijks gebruikt. Zoals je laptop, tafel, bril, schoenzolen, sportkleding, mobiele telefoon, tandwieltjes in je huishoudelijke apparatuur, verpakkingen om voedsel langer vers te houden, gordijnen, Legoblokken, kunstmest en auto-onderdelen.

    De bedrijven op Chemelot leveren een zeer significante bijdrage aan Limburg als grote bron van directe en indirecte werkgelegenheid. Daarnaast levert Chemelot een bijdrage aan heel Nederland met zijn activiteiten: 20% op de totale waarde die de chemische sector in Nederland genereert. De producten die op Chemelot geproduceerd worden, zijn bovendien essentieel voor een groot aantal industriële activiteiten, voor de landbouw en voor de bouwnijverheid. Ze zijn van groot belang voor strategische autonomie van Nederland en Europa.

    Chemelot draagt ook bij aan Europese doelen voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke technologieën. Het is een belangrijke plek waar nieuwe, duurzame ideeën worden ontwikkeld en toegepast. Het cluster ligt strategisch tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam en het Rijn- en Roergebied (ARRA). In een tijd waarin Europa zich inzet voor een duurzamere toekomst, speelt Chemelot een grote rol.

    Daarnaast behoort Chemelot tot de grote industriële uitstoters van broeikasgassen. Ook op andere gebieden, zoals stikstof en water, zijn de activiteiten van Chemelot belastend voor het milieu. Om deze uitstoot te verminderen, zet Chemelot grote stappen en lopen we voorop in Nederland.