De wondere wereld van Chemelot

25 september 2024|Nieuws

Bezoek onze Chemelot Open Dag op zaterdag 5 oktober en krijg een uniek kijkje in de wondere wereld van Chemelot - de motor achter talloze producten die je elke dag gebruikt.

Dit jaar op twee locaties: de Brightlands Chemelot Campus (16+jaar) en het Chemelot bezoekerscentrum in Geleen voor alle leeftijden. Op de Brightlands Chemelot Campus komt men meer te weten over de bedrijven op Chemelot, de basisproducten die hier gemaakt worden en hoe de chemische industrie blijft vernieuwen en bijdragen aan een circulaire wereld. De Chemelot Open Dag in Geleen belooft een dag te worden vol spannende en leerzame activiteiten, speciaal voor de jongere bezoekers. 

Veel Limburgers kennen Chemelot; omdat ze de buren zijn, er iedere dag langs rijden en/of omdat familie of bekenden er werkzaam zijn. Wat velen zich echter niet beseffen is dat zonder Chemelot “onze” wereld er heel anders uit zou zien. Want ieder huishouden heeft ruim 300 kilo product in huis dat afkomstig is van Chemelot zonder dat men zich daar bewust van is.

Basisproduct
Op Chemelot wordt jaarlijks zo’n 7,5 miljard kilo product geproduceerd. Een product dat zeer belangrijk is, maar nooit als zodanig gezien wordt. Deze gigantische hoeveelheid, is de onbekende basis voor veel producten die ons leven gemakkelijker maken of juist van essentieel belang zijn.

Of het nou gaat om de mobiele telefoon, de laptop, de bril die je draagt of schoenzolen en sportkleding, allemaal producten die je toch dagdagelijks gebruikt. En dan hebben we het nog niet over de verpakkingen voor ons voedsel om het langer vers te houden, beschermende folie in de autoruit of auto-onderdelen waardoor we een veiligere auto hebben, maar ook speelgoed (zoals legoblokken), gordijnen en essentiële onderdelen voor huishoudelijke apparatuur. Allermaal producten die zonder de grondstoffen en materialen van Chemelot niet gemaakt kunnen worden.

Belang regio
Naast het belang voor veel van onze dagdagelijkse spullen is Chemelot ook één van de grote werkgevers in de regio. Een plek waar jong talent en mensen met veel ervaring ook samen komen en van elkaar leren. De Brightlands Chemelot Campus speelt hier een belangrijke rol in. Hier werken startups en gevestigde bedrijven samen aan baanbrekende innovaties en duurzame technologieën. Tijdens onze Open Dag kun je een bezoek brengen aan een aantal proeffabrieken. Hier kun je je een goed beeld vormen hoe onze grondstoffen en materialen worden ontwikkeld en geproduceerd.  

De Jeugd
De jeugd heeft de toekomst, wie kent deze uitspraak niet? Op deze dag is er natuurlijk ook aan de jeugd gedacht. Voor de jongeren tot 16 jaar hebben we in Geleen in en rondom Chemelot Bezoekerscentrum allerlei activiteiten georganiseerd zodat de jongeren weliswaar op afstand ook kennis kunnen maken met Chemelot. Chemelot is een chemisch industrieterrein is en daar horen veiligheidsregels bij, zoals dat bezoekers minimaal 16 jaar moeten zijn om Chemelot te bezoeken. De activiteiten bij het Chemelot Bezoekerscentrum hebben direct of indirect te maken met werkzaamheden, producten of andere zaken van Chemelot. Maar vooral kunnen ze ontdekken dat chemie echt overal om hen heen is! En weet dat niet alleen onze bedrijfsbrandweer aanwezig is (dat is toch de droom van ieder kind), maar ook Fortuna Sittard waar wij als Chemelot trotse sponsor van zijn.

Alles bij elkaar de moeite waard om 5 oktober in je agenda te blokken en een bezoek te brengen aan onze Open Dag. Zonder aanmelding is toegang tot de Brightlands Chemelot Campus niet mogelijk. Voor het Chemelot Bezoekerscentrum is er ook aanmelding, echter mocht er op het laatste moment gedacht worden hé ik wil toch even gaan kijken, dan kan men hier ook zonder aanmelding naartoe.

Meld je hier aan! Vergeet niet naar beneden te scrollen.