Duurzaam Watermanagementproject Chemelot van start

01 oktober 2024|Nieuws

Chemelot wil in 2050 als eerste Chemische Site Circulair zijn. Om hier stappen in te zetten zijn de bedrijven op Chemelot hier hard mee aan de slag.

Eén van de belangrijke pijlers hierbij is het verbeteren van de waterhuishouding op Chemelot. Met de start van het project voor de verbetering van de waterhuishouding door middel van nieuwe opvangbassins en aanvullende zuivering van proceswater wordt er weer een belangrijke stap gezet.

Met deze maatregelen kan Chemelot voorop blijven lopen in de zuivering van proceswater en zorgen we voor een schone en efficiënte verwerking van het water van de site.

Waarom is het project belangrijk?
Chemelot, een van de grootste chemie complexen in Nederland zoekt continu naar optimalisatie-mogelijkheden van het watermanagement op de site. Het project speelt een cruciale rol in de transformatie van de waterinfrastructuur op het terrein. Het voornaamste doel is om regen- en proceswater te scheiden en nieuwe technologieën in te zetten voor de zuivering van afvalwater. Dit leidt tot afvoer van schoner water en minder milieubelasting.

Bouwplanning
De bouw van het project startte in september 2024 met het afgraven van de bouwlocatie. De grond die hierbij vrijkomt wordt deels hergebruikt in de bouw. De rest wordt opgeslagen en afgevoerd. In december 2024 wordt het beton voor de nieuwe opvangbassins gestort, en de eerste fase van het project wordt in december 2025 afgerond. Vanaf 2026 start de tweede fase, die onder meer de sloop van een 65 jaar oude bezinkinstallatie en de bouw van een nieuwe, moderne bezink- en filterinstallatie. In 2027 zal het project volledig zijn afgerond, met als resultaat een efficiënter en duurzamer waterbeheersysteem op Chemelot.

Wat betekent dit voor de omgeving?
Hoewel het project grootschalige bouwactiviteiten met zich meebrengt, verwachten we dat de  overlast voor omwonenden en omliggende bedrijven tot een minimum beperkt blijft. De werkzaamheden vinden plaats op Chemelot-Zuid, aan de zijde van de autosnelweg A2, ver weg van woongebieden. Voor omwonenden en andere geïnteresseerden zorgen we dat de informatie op onze website regelmatig geupdate wordt.

Duurzame toekomst voor Chemelot
Het project laat zien dat Chemelot niet alleen een toonaangevende chemie site is, maar ook een voortrekkersrol vervult in verduurzaming. Door de implementatie van nieuwe  technologieën en infrastructurele verbeteringen draagt dit project bij aan een schonere en veiligere toekomst voor zowel het milieu als de industrie.

Voor meer informatie en regelmatige updates over het project kunt u de sociale media en website volgen.