Gouverneur Roemer opent Safety & Skill Center

02 oktober 2024|Nieuws

Een integrale opleidingsplek voor veiligheid en vaardigheden

Vandaag is het Chemelot Safety & Skill Center officieel geopend door gouverneur Roemer. Dit unieke, integrale opleidingscentrum is specifiek ontworpen voor alle operators, monteurs en andere medewerkers die uitvoerende activiteiten verrichten op het Chemelot-terrein. Sinds mei hebben al trainingen plaatsgevonden in verband met de onderhoudstop van de Naftakraker, en nu markeert de officiële opening een belangrijke mijlpaal in de verdere professionalisering en samenwerking op Chemelot.

Het Safety & Skill Center biedt eenduidige instructies voor medewerkers van de zestig fabrieken die onder verschillende bedrijven opereren. Dit initiatief speelt een cruciale rol bij de onboarding van nieuwe medewerkers en bevordert de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven in de regio. Met de focus op duurzaamheid en veiligheid, is het centrum ook van groot belang voor het verduurzamen van de processen op de site, naast de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen tijdens onderhoudsstops.

Een Stap Vooruit in Veiligheid

Het centrum is voortgekomen uit het programma Samen Bewust Veilig, dat gericht is op de implementatie van de Life Saving Rules in de processen, installaties en opleidingen van medewerkers. Jaarlijks biedt het centrum tweehonderd dagen training aan zo’n zesduizend cursisten, waarbij deelname aan de trainingen verplicht is. De Life Saving Rules worden in de praktijk uniform getoetst en beoordeeld om de veiligheid van alle medewerkers te waarborgen.

Praktijkgerichte Trainingen met Veertien Scenario’s

Het Chemelot Safety & Skill Center beschikt over veertien opstellingen die realistische scenario’s simuleren, waaronder flensbomenfabrieken, werken in besloten ruimtes, machineveiligheid, en til- en hijsmiddelen. Deelnemers worden uitgedaagd om bewust ingebouwde fouten te identificeren en op te lossen voordat ze in de echte installaties aan de slag kunnen.

Daarnaast is er een instructielokaal uitgerust met beeldschermen en VR-technologie, waarmee specifieke instructies op een innovatieve manier worden overgedragen. “Met de juiste training kan zelfs de kleinste fout, zoals een niet goed sluitende bout, met grote gevolgen worden voorkomen,” zegt projectleider Narcis Mujagic.

Veiligheid Boven Alles

Veiligheid heeft te allen tijde topprioriteit op Chemelot. Het centrum biedt een veilige omgeving voor training. Of het nu gaat om het vallen of struikelen, maar ook het verkeer dichten van een afdichting, er wordt niet alleen gekeken of je het goed oplost, maar of je ook fouten ziet en daar goed en veilig op handelt ter voorkoming van erger. Wie niet slaagt voor de training, krijgt de kans om opnieuw te proberen. Slechts als men na herkansing niet slaagt, wordt toegang tot de werkplek op Chemelot geblokkeerd.

Inclusiviteit en Taalondersteuning

Met het oog op de diversiteit van de medewerkers, zijn instructies en beeldschermen in achttien talen beschikbaar, waardoor monteurs die betrokken zijn bij de ontmanteling van bijvoorbeeld de Naftakraker, ook uit het buitenland, effectief kunnen worden opgeleid. Het geavanceerde systeem waarmee de voortgang van cursisten wordt gevolgd, draagt bij aan de kwaliteit en effectiviteit van de training.

Met de opening van het Chemelot Safety & Skill Center wordt een nieuwe standaard gezet in veiligheid en training binnen Chemelot, waarbij continu verbeteren en veiligheid hand in hand gaan.