Chemelot opent bezoekerscentrum in Geleen

25 januari 2023|Nieuws

Chemelot opent op maandag 6 februari Café Chemelot aan de Markt 35 in Geleen. Het gaat om een tijdelijk bezoekerscentrum tijdens de Week van de Circulaire Economie van 6 tot en met 11 februari. Je kunt hier terecht voor informatie over wat de 60 fabrieken op Chemelot maken, wat de bedrijven doen om de klimaatdoelen te halen en over de verduurzaming van de energie en grondstoffen waarmee Chemelot in 2050 circulair wil produceren.

De producten die op Chemelot gemaakt worden, zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Ze bepalen onze mate van welzijn en welvaart. Elk huishouden heeft zeker 300 kilo aan producten in huis waarvan de grondstoffen gemaakt zijn op Chemelot. Zoals (sport)kleding, de verpakkingen die je voedsel langer vers houden, kunstmest, onderdelen van je mobiele telefoon en auto.

Openingstijden

Het pop-up Café Chemelot is geopend van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari van 12 tot 17u. Het bezoekerscentrum met een knipoog naar het voormalige café dat nu M35 heet, is ook het vertrekpunt voor drie gratis rondleidingen per bus over het Chemelot industrieterrein. De bustours starten op dinsdag 7, woensdag 8 en vrijdag 10 februari om 13.30u met een presentatie, waarna de tour van een uur begint. Inschrijven voor deze tours is noodzakelijk en kan via deze link

Naast de context van het chemisch industrieterrein, kom je hier meer te weten over de projecten die de omwenteling naar groene energie en grondstoffen concreet maken. “We nemen omwonenden en belangstellenden graag mee in de wereld van Chemelot”, motiveert directeur Loek Radix. “Bovendien willen we graag vertellen, laten zien en ervaren hoe bedrijven op Chemelot werken aan de ontwikkeling van de circulaire economie. Wat betekent dat nu eigenlijk? Wat ga je daar concreet van merken in de toekomst? Hoe kun je er zelf aan bijdragen?”

De gemeente Sittard-Geleen is enthousiast over het initiatief. Wethouder Yvonne Salvino (economische zaken): “Je ziet dat Geleen en Chemelot elkaar steeds meer opzoeken en vinden. Dit pop-up bezoekerscentrum is daar een mooi voorbeeld van. Belangrijker nog is dat de circulaire economie op deze manier veel tastbaarder wordt voor de inwoners van Sittard-Geleen.”

100 jaar Chemelot, van steenkool naar circulair

Chemelot bestaat circa 100 jaar en is gesitueerd op de voormalige staatsmijn Maurits. Inmiddels hebben de bedrijven op Chemelot laten zien succesvol om te gaan met transities. Chemelot heeft de ambitie in 2050 de meest duurzame, veilige en concurrerende chemie- en materialensite van Europa te zijn en heeft naast circulaire plannen ook al meetbare resultaten en concrete projecten.

Werk op elk niveau

Chemelot vindt het belangrijk om transparant te communiceren met de omgeving. Zodat je je bewust wordt van wat Chemelot is, wat de 17 internationale bedrijven in de 60 fabrieken produceren en hoe belangrijk dat voor je is; van de verduurzaming en de ambities op het gebied van circulariteit. De unieke combinatie van een industriepark en een campus telt 200 bedrijven en biedt werk en inkomen aan ongeveer 30.000 huishoudens (waarvan 8500 vaste medewerkers).

Chemelot is diepgeworteld in Limburg en is de banenmotor van de regio. Je kunt letterlijk niet om de bedrijvigheid heen als je via de snelweg dwars door Limburg rijdt. Uit onderzoek blijkt dat veel Limburgers trots zijn op Chemelot en het mijnverleden.