Chemelot is koploper op het gebied van verduurzaming en heeft de ambitie om uiterlijk in 2050 de eerste volledig circulaire chemie- en materialensite van Europa te worden. Het is een belangrijke plek waar nieuwe, duurzame ideeën worden ontwikkeld en toegepast. Een mooi voorbeeld hiervan is de plastic recyclingfabriek LyondellBasell (voormalig QCP) die op Chemelot al tien jaar succesvol is met het recyclen van plastic.
Wat begon in 2014 als een gedurfde startup, groeide uit tot een bedrijf dat gebruikt plastic recyclet en omtovert tot hoogwaardige producten. Met hun vooruitstrevende visie op plastic afval, hebben ze de basis gelegd voor wat nu een belangrijk onderdeel is van LyondellBasell, een wereldleider in de chemische industrie die oplossingen creëert voor een dagelijks duurzaam leven. Als schoolvoorbeeld van circulariteit zet LYB zich in om een einde te maken aan plastic verspilling.
Van Pionierswerk naar voorbeeld van circulariteit
Tien jaar geleden werd gerecycled plastic nog vaak gezien als mindere kwaliteit, alleen geschikt voor producten zoals parkbanken en bermpaaltjes. Raf Bemelmans, Huub Meessen en Marc Houtermans (de oprichters van QCP) durfden als één van de eersten een nieuwe weg in te slaan. Ze ontwikkelden een recyclingtechnnologie waarmee ze van oud plastic, nieuwe circulaire materialen maken voor hoogwaardige producten. Zoals hippe kinderwagens, modieuze kwaliteitskoffers en stijlvolle productverpakkingen.
Wassen, Knippen, Scheren
Tijdens het productieproces transformeert LYB plastic afval, zoals shampoo- en boterverpakkingen, tot hoge kwaliteit plastic korrels. Raf Bemelmans beschrijft dit proces als de 'wassen, knippen, scheren-aanpak'. De lege verpakkingen worden eerst versnipperd tot 'flakes' en gewassen. Vervolgens scheiden hightech camera's de vlokken op kleur, waarna ze verhit en verwerkt worden tot kleine korrels, de zogenaamde plastic pellets. Deze pellets dienen als grondstof voor nieuwe hoogwaardige producten.
Groei door samenwerking
Door de jaren heen heeft QCP zich steeds verder doorontwikkeld, ook in zijn innovatieve kijk op plastic, de doe-mentaliteit en de krachtenbundeling met partners. In 2018 werd LYB voor de helft eigenaar van QCP, wat nieuwe mogelijkheden bood voor schaalvergroting en verdere innovatie. Eind 2023 werd LYB volledig eigenaar. Mooie recente kroon op hun werk was het bezoek van Koningin Máxima, begin 2024, waarbij Bemelmans een koningshuisoranje Samsonite koffer, gemaakt met circulaire plastic materialen van LYB, aan haar overhandigde. Koningin Maxima is een ware pleitbezorger van een circulaire economie en een welkom boegbeeld om het belang van recycling te promoten.
Perfecte fit bij circulaire ambities
In Wesseling, vlakbij Keulen, bouwt LYB aan een geïntegreerde circulaire hub die de grenzen verlegt van wat mogelijk is met plastic recycling. De ambitie is om wereldwijd in 2030 jaarlijks minstens twee miljoen ton gerecyclede en hernieuwbare polymeren te produceren. De mechanische recyclingfabriek van LYB draagt perfect bij aan dit doel. Sinds de oprichting streeft de recycler naar een wereld waarin afval niet langer wordt gezien als afval, maar als waardevolle grondstof. LYB Geleen speelt – net als de afgelopen tien jaar – een sleutelrol in de transitie naar een circulaire economie en blijft werken aan innovatieve oplossingen voor een duurzaam dagelijks leven.
Chemelot blijft dé koploper in verduurzaming in Nederland, met LYB als trotse voortrekker in plastic recycling en circulariteit.
Ontdek hier hoe Chemelot de uitdagingen van duurzaamheid en economische druk aanpakt.