Met diverse hulpverleningsdiensten samen de inwoners van onze regio zoveel mogelijk voorbereiden op de gevaren in de maatschappij. Dat is het uitgangspunt van de pop-up store Veilig Leven. Want je veilig voelen in je eigen huis en omgeving, dat vinden we allemaal belangrijk. En gelukkig kun je daar zelf veel aan doen. In onze tijdelijke winkel vertellen we je daar graag meer over.
Stel je vragen aan de brandweer en politie en laat je bijpraten over rookmelders of inbraakpreventie. Ontdek met behulp van Virtual Reality meer over brandonveilige situaties. Speel Cyberfinder, een interactief spel dat zich afspeelt door het hele winkelcentrum. Bel 112 in een echte Engelse telefooncel. Oefen een reanimatie en laat je mobiele apparaat checken op cyberveiligheid. Leer meer over valpreventie of win een mooie prijs met de sirene-quiz.
De pop-up store is open tot en met 22 oktober; tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis en je vindt ons naast de west ingang.
Chemelot-directeur Loek Radix geeft voor de campagne 'Samen veilig rondom Chemelot' een korte visie op veiligheid:
Wie is Loek Radix?
“Mijn grootvader is vanuit Drenthe naar Limburg gekomen om in de mijn te werken. Mijn vader heeft zijn hele leven op Chemelot gewerkt (bij het huidige SABIC). Ik werk er nu als derde generatie en ben directeur Chemelot, in combinatie met mededirecteur Chemelot Site Permit. In die laatste rol ben ik onder meer verantwoordelijk voor de Bedrijfsnoodorganisatie van Chemelot.”
Wat betekent veiligheid voor je?
“Volgens het CBS overleden er in 2021 (het laatst bekende jaar) in Nederland 5400 mensen door een val. Dat is exclusief verkeersongelukken, zoals het vallen met fiets of bromfiets. De meeste ongevallen gebeuren in om het huis en heel vaak gaat het om een val van de trap. Meestal gaat het om oude mensen, maar lang niet altijd. 5400 doden per jaar, dat is gemiddeld 15 per dag. Elke dag weer, ook vandaag. Als je dit aantal omrekent naar onze omringende gemeentes, Sittard-Geleen, Stein en Beek, dan is er jaarlijks sprake van ongeveer 40 dodelijke ongevallen. Dat staat gelijk aan 3 inwoners per 10.000. Elk jaar opnieuw.”
Hoe herken je iemand die op Chemelot werkt?
“Hij of zij houdt op de trap altijd de leuning vast. Natuurlijk werken we op Chemelot met gevaarlijke stoffen en is dat de belangrijkste bron voor gevaar, dat zijn de ‘grote’ risico’s. Maar wij op Chemelot geven veiligheid absolute prioriteit en dat is geen kwestie van soms wel en soms even niet. Veiligheid heeft altijd prioriteit, ook op de trap en als je de bovenstaande cijfers ziet, niet ten onrechte. Dat betekent niet dat wij voortdurend angstig om ons heen kijken, maar wel dat bepaalde vormen van gedrag vanzelfsprekend worden. Niemand op Chemelot denkt nog na over het vasthouden van de trapleuning, het is een automatisme.”
Hoe kijk je naar de veiligheid van Chemelot?
“Binnen ons veiligheidsbeleid staat het beperken van de invloed van Chemelot op de omgeving centraal. Onze brandweer heeft de instructie om bij incidentbestrijding voorrang te geven aan het minimaliseren van de invloed van het incident op de omgeving. Het wonen in de omgeving is mede daardoor een miljoen keer veiliger dan het regelmatig op- en aflopen van de trap. Is dat goed genoeg? Nee, natuurlijk niet, dagelijks werken wij er hard aan om dat verder te verbeteren. Maar voor uw eigen veiligheid zou het ook helpen als u op de trap de leuning zou vasthouden. Ik zelf doe het altijd, zonder er bij na te denken.”
De campagne 'Samen veilig rondom Chemelot' is een samenwerking van Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Chemelot, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Stein, Gemeente Beek, Politie Eenheid Limburg, Provincie Limburg, GHOR Zuid-Limburg en GGD Zuid Limburg.
Heb je vragen?
Misschien zie je wel eens een vlam branden op Chemelot. Of merk je dat uit zo’n hoge schoorsteen een bruine pluim komt. Dat roept vragen bij je op. Begrijpelijk. Gelukkig kun je op verschillende manieren antwoord krijgen op die vragen. Je kunt Chemelot bijvoorbeeld zelf bezoeken. Ga een keer mee met de gratis bustour die Chemelot elke twee weken organiseert. Je ziet, hoort en snapt dan beter wat er op dat enorme terrein gebeurt.
Meer weten over 'Samen veilig rondom Chemelot'? Klik dan op deze link 'Samen veilig rondom Chemelot'?