Onlangs in bijlage het Financieele Dagblad Analyse ‘De toekomst van de industrie’ aandacht voor afvalwaterzuivering binnen de duurzaamheidsstransitie van Chemelot.
Op Chemelot staan zo’n vijftig fabrieken die allemaal afvalwater lozen. Om te zorgen dat dit water gereinigd terug de Maas in gaat, zet Sitech alles op alles om vervuilende stoffen uit het water te verwijderen.
Onlangs werd de methodiek voor de aanvraag van een waterwetvergunning gewijzigd. Waar voorheen een productgroep of een groep van stoffen in de vergunning werd vernoemd, moet voortaan elke geloosde stof geïdentificeerd worden en de ABM-toets doorlopen. Sitech verzorgde voor Chemelot als eerste in Nederland dit nieuwe vergunningstraject en ging met de 50 fabrieken om tafel om samen te kijken wat we nu gaan veranderen om aan de vergunningseisen te voldoen, maar ook hoe we het proces in de toekomst verder kunnen optimaliseren. In het plan van aanpak voor de vergunning zijn deze plannen ook meegenomen, zodat we uiteindelijk met water, door een goede samenwerking met alle betrokken partijen, bijdragen aan een duurzaam Chemelot.
Marc Dassen, CEO Sitech: “Omdat Chemelot de eerste locatie in Nederland is waar dit vergunningstraject doorlopen is, liep Sitech tegen flink wat zaken aan. Je doet eigenlijk een pilot op de allergrootste schaal die mogelijk is en komt technisch op onbekend terrein. Gelukkig hadden we de neuzen dezelfde kant op staan. Alle betrokken partijen zijn ervan overtuigd dat we op deze manier aan verduurzaming moeten werken. Zo’n grote verduurzamingsslag kun je alleen simpelweg niet maken.”
Lees hier het hele artikel 'Sitech helpt Chemelot verduurzamen door duurzaam waterbeheer' of klik hier om de volledige bijlage in het FD te bekijken.