Onderhoud naftakraker op Chemelot

14 september 2024|Nieuws

Op maandagochtend 16 september nemen we de naftakraker op Chemelot gedeeltelijk uit bedrijf, zodat we onderhoudswerkzaamheden kunnen verrichten. We verwachten dat de werkzaamheden op woensdag 18 september zijn afgerond en dat de kraker dan weer volledig in bedrijf is. Gedurende deze periode is mogelijk een fakkel boven Chemelot zichtbaar. Dat vinden we vervelend en we doen er dan ook alles aan om licht- en/of geluidsoverlast zo veel mogelijk te beperken.

Fakkelen, waarom gebeurt dat?
Een fakkel is een veiligheidsmaatregel om te voorkomen dat de druk in de installatie te hoog wordt. Om (groot) onderhoud binnen in de installaties te kunnen uitvoeren, moet de druk weggenomen zijn, moet de temperatuur gelijk zijn aan die van de buitenlucht en mag er geen olie of gas in de leidingen aanwezig zijn. Met andere woorden; de fabriek moet van binnen vrij van product zijn.

Het restant aan gassen in de installaties worden afgevoerd via de fakkel en milieuverantwoord verbrand, zodat er veilig gewerkt kan worden. De fakkel is een stalen toren met in de top een brander (met waakvlam) die op voldoende afstand van de installaties staat. Bij onderhoud en verstoringen in het productieproces wordt gebruik gemaakt van het fakkelsysteem.

Bekijk ook onderstaande uitlegvideo over fakkelen: