Recente nieuws berichten
jan.
Deze week (16 t/m 20 november) wordt aandacht besteed aan Werkstress. Vooral in bijzondere tijden als deze, neemt de onzekerheid op de werkvloer toe. De grens tussen werk en privé is nog nooit zo vaag geweest en de getroffen maatregelen en bepaalde besluiten kunnen van grote invloed zijn op het uitoefenen van je werk. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je toch in balans blijft? Wij stelden die vraag aan Nadine Marchal, Business Partner People & Culture bij Fibrant en tevens Werkgelukdeskundige.
Wiebelige ladder
Alles draait om balans. Tussen werk en privé, uit- en aanstaan, energiegevers en energievreters. Maar de balans houden in tijden van corona is voor velen een grote uitdaging. “Toen het virus om de hoek kwam kijken en thuiswerken de norm werd, zijn eettafels omgetoverd tot bureaus en woonkamers tot kantoren. Multifunctioneel, zou je zeggen! In eerste instantie klonk het thuiswerken voor veel medewerkers dan ook als muziek in de oren: geen reistijd of uren in de file, online meetings en eventueel meer tijd voor partner en kinderen... Maar hoe langer deze situatie aanhoudt hoe minder fijn en multifunctioneel het kan zijn. In werkelijkheid wordt de extra tijd al snel gevuld met meer werk, komen relaties of huishoudens onder druk te staan en kunnen alleenstaanden vereenzamen. Dat zorgt er mede voor dat medewerkers voor hun gevoel opeens op een wiebelige ladder staan”, vertelt Nadine. “Ook voor de medewerkers met operationeel kritische functies hakken deze tijden erin. De 1,5 meter-samenleving en de aanvullende maatregelen op de werkvloer vragen enorm veel veerkracht van de medewerkers.”
Cruciale rol van leidinggevende
Leidinggevenden hebben een belangrijke rol bij het voorkomen van werkstress. “Een leidinggevende signaleert vaak eerder de werkstress van een medewerker dan de medewerker zelf. Soms nog voordat iemand zichtbare klachten ervaart. Binnen onze organisatie besteden wij hier veel aandacht aan. De medewerkers zijn immers je grootste kapitaal. Vanuit onze afdeling People & Culture bieden we de leidinggevenden verschillende handvaten, zoals trainingen en voorlichting, om te hoge werkstress in een vroeg stadium te herkennen en aan te pakken”, legt Nadine uit. Ook tijdens de coronacrisis ondersteunt ze de leidinggevenden waar mogelijk. “Het werken op afstand vraagt om een omschakeling. Van zowel de medewerker als de leidinggevende. Van aanwezigheid naar resultaat, van controle naar vertrouwen, van grip naar loslaten. Het vergt veel van de persoonlijke en mentale flexibiliteit”, vervolgt Nadine. Maar ook de psychische risico’s nemen door de nieuwe werkwijze toe. De signalen kunnen op afstand lastiger te herkennen zijn. Nadine: “Momenteel helpen we de leidinggevenden om binding te houden met hun afdelingen. Het continu met elkaar in gesprek blijven is juist op dit moment van groot belang. Een mooi voorbeeld is dat een van onze leidinggevende persoonlijk bij zijn medewerkers langs de deur gaat, op gepaste afstand. Hij wil op die manier graag betrokken blijven en signalen vroegtijdig opvangen.” Wanneer medewerkers liever niet direct bij de leidinggevende bepaalde zaken willen aangeven, kunnen ze binnen Fibrant ook naar een EVM’er (eenheidsvertrouwensmedewerker) of zich melden bij het corona-meldpunt van het bedrijf. “Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin iedereen zich durft te uiten. We willen graag dat onze medewerkers lekker in hun vel zitten en zich gewaardeerd voelen. Zeker nu!”
FiViT
Fibrant heeft vitaliteit hoog in het vaandel staan. Vooral ook tijdens corona. “Het is belangrijk dat je een organisatie bent waar het plezierig werken is. Ook op afstand. Om aandacht voor elkaar te houden, organiseren we virtuele koffiemomentjes en virtuele vrijdagmiddagborrels. Daar krijgen medewerkers vaak positieve energie van!”, glimlacht Nadine. Daarnaast worden de medewerkers van Fibrant sociaal, mentaal en lichamelijk fit gehouden via de FiViT-weken, die van 24 november t/m 17 december plaatsvinden. “FiViT, ofwel Fibrant Vitaal, is de naam voor alles wat we binnen Fibrant doen op het gebied van Duurzame Inzetbaarheid. Onder die vlag nodigen we onze medewerkers uit om mee te doen aan de FiViT-weken. Samen met ODS hebben we een gevarieerd online programma opgesteld met voor ieder wat wils: ontbijt- en lunchsessies met live cooking, verschillende workshops over mindset, leuke quizzen en virtuele bootcamps en yogasessies. Om lichamelijk én geestelijk zo gezond mogelijk te blijven, is het belangrijk om regelmatig tijd te maken voor sport, beweging en ontspanning. De positieve effecten hiervan leveren vaak ook kwaliteit in het werk. Het zorgt voor de écht goede ideeën, de inspiratie, de beste plannen en ingevingen. De uitdaging is om deze routine ook in deze periode op te pakken en vol te houden. Zo adviseren we onze leidinggevenden om, naast de FiViT-weken, ook bijvoorbeeld wandelsessies te organiseren of dat medewerkers een stevige wandeling gaan maken tijdens de lunch of na afloop van het werk. Even lekker je hoofd leegmaken om vervolgens weer stevig op ladder te kunnen staan!”