Het werkgeluk van Stijn van Leuken

14 mei 2020|Nieuws

In de tijden van het coronavirus blijft Stijn (26) gewoon doorwerken. Als PhD student voor de TU Eindhoven werkt Stijn op dit moment vanuit huis als studentenbegeleider en doet hij wetenschappelijk onderzoek bij Chemelot InSciTe. Hij doet onderzoek naar polyamiden, een molecuul dat wordt gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld kleding, auto-onderdelen, computeronderdelen en andere stevig materiaal. Het is volgens Stijn “een uitdaging om onderzoek te doen naar een onderwerp waar nog niet veel over bekend is.”

HiPerBiopol

Stijn stond ervoor open om na zijn studie ook nieuwe vakgebieden te ontdekken. Als afgestudeerde natuurkundige kreeg Stijn de mogelijkheid om, via de TU Eindhoven aan de slag te gaan bij Chemelot InSciTe en de wereld van de chemie te gaan onderzoeken. “Op die manier heb ik een nieuwe omgeving en het onderwerp paste precies bij wat ik zocht”, vertelt Stijn.

“ HiPerBiopol staat voor High Performance Biobased Polycondensates”, aldus Stijn. In dit project werkt hij samen met DSM, de Universiteit Maastricht en de TU Eindhoven om de materialen gemaakt van polyamiden beter te begrijpen. Hierbij zijn drie doelstellingen geformuleerd, namelijk 1) het verbeteren van de mechanische eigenschappen, 2) het verminderen van wateropname en 3) het verbeteren van de impact op het milieu. Volgens Stijn is zijn theoretische onderzoek vooral gericht op het verminderen van de wateropname. “Wateropname is belangrijk voor polyamiden, omdat een lagere wateropname de mechanische eigenschappen en de levensduur van polyamiden kunnen verbeteren”, zegt Stijn. “Met slimme toepassingen van water dragen we bij aan een beter klimaat.”  

De vrijheid om elke dag iets nieuws te leren

Stijn vindt het interessant dat hij met zijn onderzoek iets kan betekenen voor de circulaire economie. Voor zijn gevoel kan hij in het project op twee vlakken een bijdrage leveren. “Aan de ene kant met het vergroten van kennis over het watergedeelte. Maar ook aan de praktische kant, wat een uitdaging is omdat bepaalde delen complex in elkaar zitten”, zegt Stijn. Binnen zijn werk krijgt Stijn energie van nieuwe dingen ontdekken. Het maakt hem dan ook keer op keer blij wanneer voor hem de puzzelstukjes in elkaar vallen”.

De vrijheid om elke dag iets nieuws te leren, vindt Stijn niet vanzelfsprekend. Hij vindt het belangrijk dat mensen zich realiseren hoeveel geluk ze hebben dat ze keuzes hebben. “Daar moeten we echt blij mee zijn. Wij leven hier in Nederland. Je kan gewoon de richting kiezen die je leuk vindt, en dat is niet overal zo”; aldus Stijn.

COVID-19

Door het coronavirus heeft Stijn de afgelopen tijd, net als vele anderen, vanuit huis gewerkt. Normaal gesproken werkt hij vanuit een team van de TU Eindhoven mee aan het project van Chemelot InSciTe om de transfer van het lab naar opschaling in de Multi Purpose Pilot Plant op de Brightlands Chemelot Campus mogelijk te maken.

Nu gaan de contacten vooral via Skype. Daarnaast geeft Stijn online begeleiding aan studenten en kunnen zij hem om hulp vragen bij bepaalde vakken. “Het was even wennen, maar het gaat allemaal best goed gelukkig”, vertelt Stijn lachend. De studenten konden via een algemeen videogesprek berichten sturen, zodat hij vervolgens na het gesprek ieder groepje privé kon helpen met hun vragen. Vele scholen werken op dit moment virtueel. “Het is nu even niet anders, dus we zullen zolang deze situatie aanhoudt, op deze manier samenwerken”.