Chemelot en Nederland willen in 2050 alleen nog energie uit duurzame bronnen gebruiken. Het energiesysteem moet de komende jaren worden vernieuwd, om klaar te zijn voor de groeiende vraag naar elektriciteit, waterstof en circulaire grondstoffen. Bijvoorbeeld met meer en nieuwe kabels, leidingen en installaties voor opslag. Daarom werkt de overheid samen met bedrijven en netbeheerders aan de toekomstige infrastructuur voor duurzame energie.
Voor Chemelot zijn drie projecten heel belangrijk om in 2050 klimaatneutraal te produceren en onze grondstoffen en energiebronnen te verduurzamen. Deze zijn van nationaal belang, daarom staan ze in het landelijke Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK):
Chemelot is basisindustrie: onze producten worden verwerkt in spullen die wij met z’n allen belangrijk vinden en die onze mate van welvaart bepalen, zoals kunstmest en folie om ons voedsel langer vers te houden. Als de grote energieverbruikers op Chemelot verduurzamen, heeft dat meteen veel resultaat. Het beïnvloedt namelijk ook de bedrijven die onze grondstoffen gebruiken voor hun producten.
Hier lees je meer over de landelijke plannen.