Recente nieuws berichten
sept.
De bedrijfsbrandweer van Chemelot heeft een eigen droneteam van veertien man, dat inzetbaar is bij inspecties en onderhoud van fabrieken en dat de overheidsbrandweer versterkt bij incidenten. Dit jaar bijvoorbeeld bij het bestrijden van een grote brand in Venlo in mei en het opsporen van een gaslekkage in Grevenbicht, in juni.
De dronebeelden brengen situaties vlot en veilig in kaart: je hoeft niet eerst een steiger te bouwen of mensen in een besloten ruimte te laten zoeken naar een brandhaard of bron met dit extra paar ogen. Ook bij de zoektocht naar vermiste personen kan de inzet helpend zijn.
Het droneteam bestaat uit drie, liefst vier mensen die het apparaat besturen en de beelden interpreteren in de bus. De overheidsbrandweer kijkt graag mee, omdat deze inzet zo snel inzicht geeft.
Overzicht creëren
“Met de drone creëren we vooral overzicht, zoals bij grote, complexe gebouwen”, vertelt Paul Ververs van het droneteam. “Met het blote oog zie je overal vuur; met de warmtebeeldcamera van de drone zie je door de kleuren (zie foto hieronder) juist goed waar het vuur kan overslaan naar een ander pand. Heel waardevol, want met onze informatie kan de brandweer specifieker de straal van een blusvoertuig richten.” Door deze zogenoemde stoplijn te blijven monitoren, krijgt de brandweer van de overheid actueel advies.
Ook kun je met de drone zien waar bijzondere objecten zijn om alert op te zijn, zoals een dieseltank. Daarnaast is bij de brand in het bedrijfsverzamelgebouw in Venlo nog een vlucht uitgevoerd om de wegafzettingen te controleren en in te schatten of het afgezette gebied verkleind kon worden. En zijn bedrijfseigenaren geregeld komen kijken naar beelden in de dronebus om de brandbestrijding te volgen en wat er nog van hun bedrijf over was.
Extra ogen bij inspecties en incidenten
Bij de gaslekkage in Grevenbicht heeft de droneteam de exacte locatie en de grootte van de lekkage in beeld gebracht. De buurt was uit voorzorg ontruimd en met de drone is vervolgens in achtertuinen gekeken of daar niemand was achtergebleven.
In juni heeft het team geholpen bij een brand in natuurgebied De Maasduinen in Bergen en bij demonstraties bij Tata Steel in IJmuiden, waar de drone vanuit de lucht gesurveilleerd heeft langs de omheining van het industrieterrein.
In oktober is het droneteam ingezet bij bosbranden Brabant. De speciale Handcrew Zuid-Nederland verwijdert brandstof en bestrijdt op die manier natuurbranden zonder te blussen. In de documentaireserie ‘Bosbrand in Brabant’ zijn opnames gebruikt die ons droneteam heeft gemaakt tijdens de inzet in Nationaal Park De Maasduinen. Via de link kijk je hier de vier afleveringen terug.
Energiewinst dankzij inzet drone
Op Chemelot wordt het droneteam vaak ingezet bij onderhoud van installaties en lekkages. “Op de plek waar een metalen leidingen aangetast is, is de isolatie slechter. Dat zie je met warmtebeelden van de drone. Daar is veel energiewinst te halen, want zo kun je eerder lekkages opsporen en verhelpen.
Daarnaast kan de drone beter of aanvullend aan medewerkers de binnenkant van vaten bekijken. En worden 3D-modellen gemaakt aan de hand van foto’s van de drone, die bij instructie van medewerkers worden ingezet.”