Recente nieuws berichten
sept.
In de Cluster Energie Strategie 3.0 (CES), die aangeboden is aan minister Sophie Hermans, beschrijft Chemelot welke stappen men wil nemen om te verduurzamen. Netbeheerders kijken vervolgens welke aanpassingen aan het energienet hiervoor nodig zijn.
Het CES is opgesteld door verschillende partijen, waaronder bedrijven gevestigd op Chemelot, de overheid en netbeheerders zoals TenneT en Gasunie. Volgens deze plannen kan Chemelot in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 65% verminderen ten opzichte van 1990. Uiteindelijk wil Chemelot de eerste volledig klimaatneutrale en circulaire chemische site van Europa worden. Uiterlijk in 2050, maar zoveel eerder als mogelijk is. Het belangrijkste wat daarvoor moet gebeuren is het verduurzamen van zowel de grondstoffen en de gebruikte energiebronnen, zoals beschreven in ‘Chemelot Circulair, de routekaart’. Hiervoor is het belangrijk dat er tijdig voldoende energie-infrastructuur beschikbaar is.
Voor de verduurzaming van Chemelot zijn onderstaande 4 zaken van belang:
1. Snellere aanleg van 380kV Graetheide
Voor Chemelot is het belangrijk dat er genoeg elektriciteit beschikbaar is om te verduurzamen; 380kV Graetheide moet daarvoor zorgen. Deze zware hoogspanningslijn gaat stroom leveren aan Chemelot en Zuid-Limburg, een versnelling van 2030-2032 naar een ingebruikname in 2028 is wenselijk. Dit is belangrijk voor de verduurzaming van Chemelot en de energievoorziening van de hele regio.
2. Aansluiting op het Waterstofnetwerk Nederland
Waterstof wordt een belangrijke energiebron voor Chemelot in de toekomst. Het kan helpen om fabrieken van energie te voorzien zonder schadelijke uitstoot. Daarom moet Chemelot worden aangesloten op het nationale waterstofnetwerk. Deze aansluiting staat gepland voor 2028-2029. Dit is een belangrijke stap voor de verduurzaming van Chemelot, omdat waterstof een schone vervanger is voor fossiele brandstoffen.
3. Delta Rhine Corridor: transport van duurzame stoffen
De Delta Rhine Corridor is een project waarbij een buisleiding wordt aangelegd voor het transport van duurzame grondstoffen zoals waterstof, ammoniak, CCS en gelijkstroom. Deze stoffen zijn nodig om Chemelot te verduurzamen.
4. Elektriciteitsaansluiting Zevenellen Station Buggenum
Er is een nieuw project toegevoegd aan de CES 3.0: de elektriciteitsaansluiting bij Zevenellen. Dit project is belangrijk voor het FUREC-project van RWE. In dit project wordt huishoudelijk afval verwerkt tot nieuwe grondstoffen voor Chemelot. Maar om dit te doen, is er een goede elektriciteitsaansluiting nodig. Zonder deze aansluiting vertraagt de verduurzaming van Chemelot. Daarom is het belangrijk dat deze aansluiting er snel komt.
Hoewel er hard gewerkt wordt aan deze verduurzamingsplannen, zijn er nog veel uitdagingen.
Klik hier voor de brochure ‘Cluster Energie Strategie (CES) 3.0 – Chemelot 2024-2050'.