Recente nieuws berichten
sept.
De Maas is een belangrijke bron van drinkwater voor meer dan 7 miljoen mensen. Toch is de waterkwaliteit van de Maas in gevaar door afvalwater van verschillende industrieën. Deze lozingen vervuilen de Maas. Veel van deze vervuiling komt door oude vergunningen van bedrijven, waarin niet alle gevaarlijke stoffen zijn opgenomen. Deze stoffen kunnen via de riolering of rechtstreeks in het water terechtkomen.
Complimenten voor Chemelot
Op 9 september publiceerde RIWA-Maas het jaarbericht 2023. RIWA-Maas is het samenwerkingsverband van de drinkwaterbedrijven die hun water aan de Maas onttrekken. In de publiciteit rondom het jaarbericht krijgt Chemelot een groot compliment van RIWA-Maas: “Chemelot zet met een transparante vergunning effectieve stappen om lozingen van schadelijke stoffen aan te pakken”. En transparant is onze vergunning. Wij weten tot het niveau van grammen per dag wat we lozen. Die metingen kosten veel geld, heel veel geld. Maar het mag ook wat kosten als je de eerste duurzame, volledig circulaire chemische site van Europa wil worden.
De keerzijde is dat transparantie veel kritiek losmaakt. Volgens Maarten van der Ploeg, directeur van RIWA-Maas is dat onterecht: “Het is onwenselijk dat juist de bedrijven die transparant zijn onder vuur liggen. Hierdoor bestaat het risico dat andere bedrijven koudwatervrees krijgen en zich terughoudend zullen opstellen om volledig transparant te zijn over welke stoffen zich specifiek in hun afvalwaterstomen bevinden”. Zo is het maar net. Er zijn meer dan 300 waterzuiveringsinstallaties in Nederland. Bij Chemelot weten we exact wat we lozen, als startpunt voor verdere reductie. Nu de 300 andere nog.
Onze watervergunning zou andere bedrijven moeten aansporen om ook open te zijn over hun afvalwater. Maar om de waterkwaliteit echt te verbeteren, is er een gezamenlijke aanpak nodig van alle bedrijven en overheden.
Lees hier het persbericht van RIWA.