Recente nieuws berichten
sept.
Chemelot vermindert de uitstoot van broeikasgassen fors. Daarmee lopen wij voorop in Nederland.
Dit doen de fabrieken op Chemelot door te investeren in omvangrijke innovaties en nieuwe fabrieken. Zo worden er onder meer fabrieken gebouwd die plastic afval chemisch gaan recyclen, waar dan weer nieuw plastic van wordt gemaakt. Door dit soort vernieuwingen worden onze grondstoffen nafta en aardgas vervangen door duurzame alternatieven.
Op dit moment worden op Chemelot nog veel fossiele grondstoffen gebruikt: 4 miljoen ton nafta, 1,5 miljard kubieke meter aardgas en 250 megawatt elektriciteit per jaar. Deze fossiele grondstoffen zijn nodig om plastic, kunstmest en andere stikstofhoudende producten te maken.
Jaarlijks wordt er op Chemelot zo’n 7,5 miljard product gemaakt, dat is 1 kilo per wereldburger. Die spullen blijven we nodig hebben, maar we willen ze natuurlijk wel duurzaam maken.
Het streven van de bedrijven op Chemelot is om in 2050 de fossiele grondstoffen te hebben ingewisseld voor groene elektriciteit en biomassa. Zo draagt Chemelot bij aan de verduurzaming en het behalen van klimaatdoelstellingen.
Directeur Loek Radix verteld in dit filmpje wat we concreet doen en wat de uitdagingen zijn.