Koning Willem-Alexander noemt Chemelot, het industriepark met de Brightlands Chemelot Campus “een uniek ecosysteem waar we heel voorzichtig mee moeten zijn in Nederland”. “Door de samenwerking van zoveel bedrijven, kennis en expertise is Chemelot belangrijk voor de circulaire economie en circulaire productie. Iets om heel trots op te zijn”, vertelde koning Willem-Alexander vrijdag tijdens zijn werkbezoek met de focus op waterstof.
Waterstof is een essentiële grondstof voor de 60 fabrieken op Chemelot. Het wordt hier geproduceerd en ook gebruikt. Het is onze ambitie de eerste volledig circulaire chemische site te worden. We zijn hiervoor ook uitstekend gepositioneerd, legde directeur Loek Radix de koning uit. “De Koning is oprecht geïnteresseerd in circulaire ontwikkelingen en weet waar we over praten. We hopen dat de Koning ons helpt onze circulaire ambitie waar te maken”, zei hij na afloop.
Chemelot zet heel belangrijke stappen nu FUREC/RWE en Uniper hier fabrieken willen bouwen die syngas, waterstof produceren uit huishoudelijk afval, uit hout en ander organisch materiaal. Door hergebruik hiervan ontstaat weer de grondstof voor fabrieken en uiteindelijk voor kunstmest en kunststoffen. Mede dankzij de komst van deze multinationals kunnen we de helft van de benodigde waterstof op de site maken.
De fabrieken op het terrein zijn met elkaar verbonden, waardoor ze heel efficiënt kunnen draaien. Het product of de restwarmte van de een, wordt gebruikt in de volgende. ,,Op deze manier kunnen veel problemen onderling worden opgelost, dat is een voorbeeld voor heel Nederland”, stelt koning Willem-Alexander. “Ik heb weer gezien hoe belangrijk de chemische industrie is. Die wordt vaak afgeschilderd als veroorzaker van problemen, maar we kunnen niet zonder."