In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen werd afgelopen zondag 14 maart het NOS Jeugdjournaal-verkiezingsdebat uitgezonden op Zapp/NPO 3. De lijsttrekkers van de zes grootste partijen werden het hemd van het lijf gevraagd over belangrijke onderwerpen voor kinderen zoals onderwijs en klimaat. Femke en Querijn, beide kinderen van twee medewerkers van USG Industrial Utilities op Chemelot, vroegen zich bijvoorbeeld af hoe de toekomst van de industrie in Nederland eruit ziet.
Mark Rutte (VVD), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Geert Wilders (PVV), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) kregen de mogelijkheid om in een spreekbeurt van 30 seconden te vertellen wat zij willen voor de toekomstige generatie. In de quiz die daarop volgde werd flink valsgespeeld en er werd veel gelachen. Maar er was ook tijd voor serieuze kost: wat zijn de plannen van de politieke partijen voor het onderwijs en het klimaat? Deze en vele andere vragen werden gesteld door kinderen die zelf met de onderwerpen te maken hebben, doordat bijvoorbeeld een van hun ouders in de sector werkzaam is.
Femke en Querijn, beide kinderen van twee medewerkers van USG Industrial Utilities op Chemelot, vroegen zich onder andere af hoe de toekomst van de industrie in Nederland eruit ziet. De chemische industrie speelt een enorm belangrijke rol bij de overgang naar een klimaat neutrale en circulaire economie. Chemelot is hier al druk mee bezig. Die boodschap gaven Femke en Querijn ook graag mee aan de politici.
Heb je de uitzending nog niet gezien? Via het NOS Jeugdjournaal kun je hem terugkijken.
Querijn & Femke: "Aan de ene kant de fabrieken, aan de andere kant de natuur. Je moet gewoon balans vinden."