Brightlands-bedrijf PharmaCell verkocht aan Lonza

01 juni 2017|Nieuws

Lonza AG heeft de overname afgerond van PharmaCell BV, de leidende cel- en gentherapieproducent in Europa met vestigingen in Maastricht en Sittard-Geleen. In 2016 behaalde PharmaCell een omzet van € 11 miljoen. Lonza koos PharmaCell vanwege haar kennis en ervaring in productie van autologe cel- en gentherapie, onder andere met twee commerciële zogeheten Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP’s). Bij autologe therapie worden patiënt-eigen cellen gebruikt, bij allogene therapie donorcellen.

"PharmaCells positie in de markt sluit heel goed aan bij het leiderschap van Lonza in productie van allogene cellen," zegt Andreas Weiler, hoofd van Emerging Technologies bij Lonza." Deze acquisitie betekent een verbreding van Lonza’s activiteiten in Europa en maakt Lonza de enige partij in Europa op het gebied van contractproductie en -ontwikkeling met een internationaal netwerk en productiebedrijven in zowel de Verenigde Staten, Europa als Azië." Lonza is een van ‘s werelds leidende leveranciers in farma, biotech en speciale ingrediënten.

PharmaCell is opgericht in 2005 op Brightlands Maastricht Health Campus, toen celproductie nog in de kinderschoenen stond.  In de afgelopen jaren heeft PharmaCell zich ontwikkeld tot een leidende contractproducent voor cel- en gentherapie en regeneratieve geneeskunde in Europa. Het werd de producent van de enige twee in Europa goedgekeurde commerciële celtherapieproducten. Voor opschaling en productie breidde de onderneming in 2014 uit naar Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen. De locaties van PharmaCell op de twee Brightlands-campussen tellen meer dan 120 medewerkers. PharmaCell heeft in totaal meer dan 6000 m2 GMP (Good Manufacturing Practice) cleanrooms en ruimtes voor kwaliteitscontrole en bijbehorende activiteiten. De producten, die vaak nog in klinische ontwikkeling zijn, worden toegepast in o.a. oncologie, orthopedie en maag- en darmziekten.

Alexander Vos, CEO van PharmaCell licht toe: “In de afgelopen zeven jaar is het ons gelukt om veel van de internationale topbedrijven in celtherapie als klant binnen te halen. Ik ben trots op mijn team dat het voor elkaar heeft gekregen om op het hoogste niveau GMP-productie te kunnen leveren in deze markt die zich zo enorm snel ontwikkelt”.

Casper Bruens, tot aan de overname voorzitter van de Raad van Commissarissen van PharmaCell en directeur van investeerder Limburg Ventures: “PharmaCell heeft een intensieve maar uiteindelijk succesvolle reis achter zich om te bewijzen dat celtherapie kan worden opgeschaald en met succes kan worden gebruikt om patiënten te genezen. Soms was het moeiljk maar het was altijd weer inspirerend om te werken met geweldige mensen die vanaf het begin geloofden in het succes van celtherapie in de Brightlands-regio. Ik denk dat de onderneming nog sterker kan worden en verder kan groeien binnen een organisatie met een reputatie en financiële kracht zo sterk is als die van Lonza.”

Jan Cobbenhagen, mede initiator van PharmaCell en momenteel CEO van Brightlands Maastricht Health Campus: “PharmaCell is in 2005 als startup met tweepersonen van start gegaan in het Biopartner Center op Brightlands Maastricht Health Campus. We zagen een kans om het voortouw te nemen in de biotech ontwikkelingen rondom celkweek door een GMP gecertificeerde cleanroom faciliteit neer te zetten voor productontwikkeling en productie op het vlak van celtherapie. Mede dankzij investeringen van (semi)publieke partijen uit de regio, zoals Univenture (het investeringsbedrijf van de Universiteit Maastricht), LIOF, Chemelot Ventures en het Maastricht UMC+ is PharmaCell kunnen uitgroeien tot een internationaal vooraanstaand bedrijf op het gebied van celtechnologie. Door de verkoop van PharmaCell heeft Brightlands met Lonza een speler van formaat aan het Brightlands ecosysteem kunnen binden.”

Twan Beurskens, gedeputeerde Economie & Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg, zegt in een reactie: “De sprong die het bedrijf nu maakt is een verdienste van PharmaCell zelf, maar ook van de samenwerking tussen vele partijen in de regio. Het is een voorbeeld waarmee Brightlands de waarde van haar ecosysteem bewijst voor startups en dit zal zeker niet het laatste zijn in Limburg.”

Financieel adviseur van PharmaCell in deze transactie was Achelous Partners. Juridische zaken werden behartigd door Boels Zanders Advocaten.