Overslaan en naar de inhoud gaan

Storing ammoniakfabriek

Geleen, 15 mei 2017; 03.30u - In verband met een storing in een van de ammoniakfabrieken van OCI Nitrogen is er een fakkel boven Chemelot zichtbaar. Deze fakkel is naar verwachting de rest van de nacht te zien. Bovendien is er een stoomuitstoot. Deze is naar verwachting sneller verholpen. E.e.a. kan  gepaard gaan met licht- en geluidsoverlast. Wij doen er alles aan om het fakkelen en de stoomuitstoot tot een minimum te beperken. 

Wat is fakkelen?

Fakkelinstallaties zijn bedoeld om gassen die niet in een fabriek kunnen worden verwerkt te verbranden. Daarmee wordt voorkomen dat deze gassen in het milieu terechtkomen. Meestal wordt er gefakkeld omdat een fabriek weer in bedrijf wordt genomen nadat deze heeft stilgelegen, bijvoorbeeld als gevolg van een onderhoudsstop. De leidingen worden dan schoon geblazen met gassen, die uiteindelijk via de fakkelinstallatie worden verbrand.

Ook kan het zijn dat een fabriek voor onderhoud of door een storing uit bedrijf moet worden genomen. De gassen die dan nog in de leidingen zitten, worden dan richting de fakkel geleid. Datzelfde gebeurt als de gassen in de fabriek niet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Ook dan worden ze verbrand.

Fakkelen is dus een voorziening om fabrieken veilig te laten draaien.

Eventuele klachten kunt u melden via de Milieuklachtenlijn van Chemelot: 0800-0223363.

Ammoniak is een basisgrondstof voor verschillende fabrieken op Chemelot; het wordt gemaakt van aardgas.