Overslaan en naar de inhoud gaan

Fakkelen bij naftakraker Olefins 3 SABIC

Geleen, 27 juli 2017, 21.05 uur - Op Chemelot wordt momenteel gefakkeld door de naftakraker Olefins 3 van SABIC als gevolg van een storing. Naar verwachting zal het fakkelen enkele uren duren. Dit is vanuit veiligheidsoverwegingen onvermijdelijk en kan gepaard gaan met licht- en geluidsoverlast. Wij doen er alles aan om het fakkelen tot een minimum te beperken.

Wat is fakkelen?
Fakkelinstallaties zijn bedoeld om gassen die niet in een fabriek kunnen worden verwerkt te verbranden. Daarmee wordt voorkomen dat deze gassen in het milieu terechtkomen.
Meestal wordt er gefakkeld omdat een fabriek weer in bedrijf wordt genomen nadat deze heeft stilgelegen, bijvoorbeeld als gevolg van een onderhoudsstop. De leidingen worden dan schoon geblazen met gassen, die uiteindelijk via de fakkelinstallatie worden verbrand.

Ook kan het zijn dat een fabriek voor onderhoud of door een storing uit bedrijf moet worden genomen. De gassen die dan nog in de leidingen zitten, worden dan richting de fakkel geleid. Datzelfde gebeurt als de gassen in de fabriek niet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Ook dan worden ze verbrand.

Fakkelen is dus een voorziening om fabrieken veilig te laten draaien.

Eventuele klachten kunt u melden via de Milieuklachtenlijn van Chemelot: 0800-0223363.