Overslaan en naar de inhoud gaan

Chemelot onderzoekt anti-microbiële vloeren van Bolidt

Als Centre of Expertise en Centrum voor Innovatief Vakmanschap gaat Chemelot Innovation and Learning Labs in Geleen samen met Bolidt de werking van het Bolidtop® Anti-Microbiële vloersysteem nader onderzoeken. De succesvolle anti-microbiële technologie is speciaal voor de zorgsector ontwikkeld en gebruikt mechanische bestrijding om het voortplanten en overleven van multiresistente bacteriën effectief tegen te gaan.

Innovatieve bestrijdingstechniek
Speciaal voor de zorgsector heeft Bolidt een revolutionaire anti-microbiële technologie ontwikkeld. Hiervoor wordt een innovatieve bestrijdingstechniek gebruikt: een gecreëerd gedifferentieerd ladingsverschil tussen de multiresistente bacterie en het Bolidtop® vloeroppervlak. Door het gecreëerde elektrische ladingsverschil wordt de bacterie lek gestoken waardoor voortplanting van de bacterie niet meer mogelijk is. Dankzij de Bolidt anti-microbiële technologie kunnen multiresistente bacteriën zich op het vloer- of wandoppervlak niet voortplanten of overleven. Zo worden grote aanrakingsoppervlakken tegen de ontwikkeling en verspreiding van bacteriën beschermd, waaronder de in zorginstellingen gevreesde MRSA-bacterie.

TNO
In de zorgsector boekt Bolidt al jaren veel succes met de Bolidtop® 525 AM vloersystemen. De werking van de innovatieve technologie is door TNO Delft reeds getest. Hieruit blijkt dat de vloer daadwerkelijk doet wat het belooft; bacteriën effectief bestrijden. Met als belangrijk voordeel dat de bacteriën niet resistent kunnen worden en zich niet kunnen voortplanten. Daarnaast is de techniek ‘non-leaching’. Dit houdt in dat er geen uitspoeling van werkzame bestanddelen optreedt en de werking dus ook op lange termijn optimaal blijft. Er komen hierdoor ook geen schadelijke stoffen in het milieu zoals het geval is bij andere, meer traditionele bacterie-werende systemen die gebruik maken van metaalionen om de bacterie onschadelijk te maken.

Zuyd Hogeschool
Het onderzoek van Chemelot Innovation and Learning Labs richt zich op de verdere analyse van de toepasbaarheid en effectiviteit van de anti-microbiële vloeren van Bolidt in real life omgevingen. Het onderzoek wordt vanaf eind mei 2017 gedurende 20 weken uitgevoerd in een Community for Development. Drie studenten HBO Bachelor Biomedical Sciences voeren het onderzoek uit samen met een ervaren coach van Zuyd Hogeschool in Heerlen. Bolidt koos voor Chemelot Innovation and Learning Labs vanwege eerdere onderzoekservaringen naar micro-organismen en anti-microbiële coatings.

Investeren in innovatie
Bij Bolidt staat het onderzoek van Chemelot Innovation and Learning Labs niet op zichzelf. Er wordt continu gewerkt aan vernieuwing in het eigen innovatiecentrum in Hendrik-Ido-Ambacht en zoekt doorlopend samenwerkingen op dit gebied. Ook investeert Bolidt in faciliteiten voor innovaties, zoals het in aanbouw zijnde Experience & Innovation Center. Startups, kennisinstellingen en co-makers van Bolidt werken hier samen aan nieuwe kunststoftoepassingen. De opening van het Experience & Innovation Center staat gepland voor eind 2018.